Р О З Д І Л  XVI

ЗАКЛЮЧНІ ДУМКИ

 

 

TIConcluding2.jpg (12661 bytes)

Наш обов’язок щодо Правди – Її вартість, цінність і користь.

 

StarBlueMtnRockF.jpg (6111 bytes)

"...the LORD shall arise upon thee, and His glory shall be seen upon thee."
Isaiah 60:2

     В ПОПЕРЕДНІХ розділах ми побачили, що світло природи і світло об’явлення виразно демонструють факт, що розумний, мудрий, могутній та праведний Бог є Творцем усього, і що Він є найвищим та законним Господом всього; що все живе та неживе підвладне Його контролю; що Біблія є об’явленням Його характеру і планів, наскільки Він бажає відкривати їх людям. 

     З неї ми дізнались, що хоч зло і переважає сьогодні між деякими Його створіннями, його існування дозволене і обмежене Богом до певного часу і до певної міри ради мудрої цілі, передбаченої Ним. 

     Ми також дізнались, що хоч землю вкриває темрява, а морок – народи, в призначений час Боже світло розсіє всю темряву, і вся земля наповниться Його славою.

God’s great plan required ages for its accomplishment -- another age
will be required to complete it.
     Ми побачили, що великий Божий план для свого виконання вимагав віків, але для повного його завершення потрібен буде ще один вік. Протягом минулих темних віків, коли здавалось, що Бог майже забув про свої створіння, Його план для їх майбутнього благословення тихо і водночас грандіозно просувався вперед, хоча під час всіх тих віків таємниці Його плану були мудро скриті від людей. 

     Ми також побачили, що день чи вік, який вже ось-ось зазоріє над світом, буде днем всесвітнього суду чи випробування, і що все попереднє приготування робилося з ціллю дати всьому людству якнайсприятливішу нагоду, коли, як окремі особи, вони стануть на випробування вічного життя. 

     Довгий період шести тисячоліть сильно збільшив людський рід, а перенесені ним удари та страждання під пануванням зла принесли досвід, який людям дуже допоможе, коли вони стануть на суд. І хоч людському роду в цілому прийшлось страждати шість тисячоліть, однак індивідуально люди закінчують свій шлях за кілька коротких років.

PKForgotten1.jpg (8969 bytes)

While God seems to have forgotten his creatures, his plan for their future blessing has been silently, but grandly, working out.

     Ми побачили, що тоді як люди отримували ці необхідні уроки, Бог послав в належний час Свого Сина, щоб їх відкупити; і хоч більшість людства не впізнали Відкупителя в Його приниженні і не повірили, що Господній Помазанець ось таким чином прийшов їх визволити, однак з-посеред тих, чиї серця були прихильні до Бога, і хто вірив Його обітницям, Бог протягом цих минулих віків вибирав дві групи, щоб їм дати славу Його царства – честь брати участь у виконанні божественного плану. 

     Як бачимо, ці дві вибрані групи мають становити дві частини Божого Царства. І від пророків ми дізнаємось, що це царство незабаром має бути встановлене на землі; що під його мудрим та справедливим управлінням всі роди будуть благословенні найсприятливішою нагодою доказати, що вони варті вічного життя; що внаслідок їх відкуплення дорогоцінною кров’ю Христа буде відкрита велика дорога святості; що всі Господні викупленці (все людство – Євр. 2: 9) ходитимуть нею; що ця дорога буде загальнонародною, пожвавленою і порівняно легкою для всіх щиро бажаючих стати чистими та святими; і що з неї будуть зібрані всі каміння спотикання, будуть усунені всі пастки, приманки та сильці, і благословенними будуть всі ті, хто підніматиметься по ній до досконалості та вічного життя.

ThroneYel.jpg (6797 bytes)      Це зрозуміло, що цей суд чи правління не може початись раніше приходу Христа, Кого Єгова призначив бути Суддею або Правителем світу, – приходу не в приниженні, як раніше, але в силі та великій славі; не щоб знову відкупити світ, але судити [управляти] світ в праведності. Суд аж ніяк не може початися, доки суддя не займе свого місця і суд не засяде в призначений час – хоча до того часу може виконуватись велика підготовча робота.

      Тоді Цар сяде на троні Своєї слави, перед Ним зберуться всі народи і Він судитиме їх протягом того віку по їх ділах, відкриваючи їм книги Писання та наповнюючи землю знанням Господа. І на основі їхньої поведінки в умовах всієї тої ласки та допомоги Він вирішить, хто з них гідний вічного життя в майбутніх віках слави та радості (Мт. 25: 31; Об. 20: 11-13).

A glad day for the world, will be when the Church becomes the Bride

 

"They shall not hurt nor destroy in all my holy mountain: for the earth shall be full of the knowledge of the LORD, as the waters cover the sea."
Isaiah 11:9

     Отже ми переконались, що другий прихід Месії, щоб встановити Своє царство на землі, є подією, на яку можуть надіятись всі класи людства, подією, яка, ставши повністю зрозумілою, принесе радість та задоволення всім серцям. Це день, коли Господня “мала черідка” посвячених святих має найбільший привід для радості. 

     Це радісний день, коли заручена діва Церква з радістю стає Нареченою, дружиною Агнця, коли вона повертається з пустині, спираючись на руку свого Улюбленого, і входить в Його славну спадщину. Це день, коли правдива Церква, прославлена разом із своїм Головою, буде наділена божественним владою та силою і почне величезну працю для світу, результатом якої буде повна реституція всього. 

     І це буде радісний день для світу, коли великий противник буде зв’язаний, коли пута, які тримали людство протягом шести тисячоліть, будуть розірвані, і коли знання Господа наповнить всю землю, як води наповняють море.

Bird2F.jpg (1560 bytes)

"And when these things begin to come to pass, then look up, and lift up your heads; for your redemption draweth nigh." Luke 21:28

 

wpe720.jpg (2085 bytes)

     Знання про ці речі і докази, що вони вже близько, біля самих дверей, повинні мати великий вплив на всіх, але особливо на посвячених Божих дітей, які прагнуть нагороди божественної природи. Коли вони піднімають свої голови і радіють, знаючи, що їх визволення вже близько, ми заохочуємо їх усунути весь тягар та перешкоди і терпеливо продовжувати початий ними біг. 

     Не дивіться на себе та на свої неминучі слабості і недоліки, знаючи, що всі такі слабості повністю покриті заслугою викупу, даного Ісусом Христом нашим Господом, і що ваша жертва та самовідречення прийняті Богом через нашого Відкупителя і Господа –  і тільки через Нього. Пам’ятаймо, що та достатня сила, яку нам обіцяв Бог і завдяки якій ми можемо стати “переможцями”, передбачена в Його Слові. 

     Це сила, що випливає із знання Його характеру, Його планів, а також умов, на яких ми можемо мати участь в них. Ап. Петро про це висловлюється так:

 “Благодать вам та мир нехай примножиться в пізнанні Бога й Ісуса, Господа нашого! 

“Усе, що потрібне для життя та побожності, подала нам Його Божа сила пізнанням Того, Хто покликав нас славою та чеснотою. 

“Через них даровані нам цінні та великі обітниці, щоб ви стали учасниками Божої Істоти” (2 Петр. 1: 2-4).


PKGirlHowMuchF.jpg (3222 bytes)

 

If you HAVE consecrated all your time, all your talents, to the Lord: the question is, How much of it ARE you giving?

     Але щоб отримати це знання та цю силу, які Бог пропонує дати кожному, хто біжить по небесну нагороду, обов’язково буде випробувана щирість вашої обітниці посвячення. Ви посвятили для Господа весь свій час, всі свої таланти. Тепер стоїть запитання: скільки з цього ви віддаєте? 

     Чи ви далі бажаєте, згідно вашого заповіту посвячення, залишити все – залишити власні плани, методи і теорії – як власні, так і чиїсь – і прийняти Божий план, шлях і час у виконанні Його величної праці? Чи бажаєте ви робити це ціною земної дружби і суспільних зв’язків? 

     І чи бажаєте ви відривати свій час від інших справ ради вивчення цих славних тем, які так втішають серця всіх дійсно посвячених, точно знаючи, чого вам коштуватиме це самовідречення? 

     Якщо ви посвятили не все, або якщо, віддаючи Господу все, мали на увазі лише половину, тоді ви шкодуватимете часу і зусиль, необхідних для дослідження Його Слова, як захованого скарбу, щоб тим самим отримати силу, необхідну для всіх випробувань віри, які притаманні теперішньому часу (зорінню Тисячоліття) більше, ніж в будь-який інший час.

The truth will beget such a love for God and His plan that it will become the all-absorbing theme of life.      Але не думайте, що це віддавання закінчиться разом із віддаванням потрібного часу та енергії на це дослідження: аж ніяк. Щирість вашої самопожертви буде повністю випробувана, і це покаже, гідні ви чи ні бути членами цієї “малої черідки”, переможниці Церкви, яка одержить славу царства. 

     Якщо ви старанно вивчатимете Боже Слово і приймете Його правду добрим і посвяченим серцем, воно викличе у вас таку любов до Бога та Його плану і таке бажання розповідати про добру новину, проповідувати Євангелію, що це стане єдиною темою вашого подальшого життя.

      І це відділить вас від світу та багатьох номінальних християн не тільки в дусі, але й приведе до цілковитого відділення від них. Вони вважатимуть вас диваками, відсторонять від свого товариства, погорджуватимуть вами і вважатимуть нерозумними ради Христа, тому що вони не знають нас, як і не знали Господа (2 Кор. 4: 8-10; Лк. 6: 22; 1 Ів. 3: 1; 1 Кор. 3: 18).

Are you willing
to follow the Lord through evil and good report? Are you willing to forsake all, to follow as He may lead?


Quickened to fresh zeal and fervent spirit.

     Чи бажаєте ви іти далі, щоб пізнати Господа, що би там про вас не говорили: добре чи зле? 

     Чи готові ви забути все, поступати так, як Він показуватиме вам через Своє Слово, ігнорувати бажання друзів і свої власні? 

     Надіємось, що багато посвячених, читаючи цей том, знову відчують завдяки яснішому зрозумінню божественного плану таку ревність і запал духа, що зможуть сказати: 

“З ласки Божої я ітиму далі, щоб пізнавати Господа і служити Йому, якої би жертви це мені не коштувало”. 

     Нехай вони, як благородні веріяни (Дії 17: 11), уважно вивчать і впевняться в тому, що було представлено на попередніх сторінках. Переконайтесь в цьому не через суперечливі традиції та людські віровчення, а через єдино правильне і божественно уповноважене мірило – власне Слово Бога. Саме для полегшення такого вивчення ми цитували стільки віршів Святого Письма.

The Divine Plan -- in perfect harmony with God’s character--
is a marvelous display of wisdom, justice, love and power.
     Марно буде намагатись узгодити викладений тут божественний план із багатьма ідеями, які раніше представлялись і вважались біблійними, не маючи на це доказів. Треба зауважити, що божественний план є повним і гармонійним сам в собі у всіх відношеннях. 

     Він досконало узгоджується з характером, який Святе Письмо приписує його великому Автору. Він є дивовижним вираженням мудрості, справедливості, любові та сили. 

     Він несе в собі власний доказ надлюдського задуму, який перевищує людську винахідливість і майже недосяжний для людського розуміння.

BibleChart.jpg (7213 bytes)      Без сумніву, виникатимуть різноманітні запитання, вимагаючи пояснення згідно представленого тут плану. Старанне глибоке вивчення Біблії відразу дасть відповідь на багато з них. 

     Ми можемо всіх запевнити: жодне питання, яке може у вас виникнути, не повинно залишитись без вичерпної відповіді, повністю узгодженої з представленими тут поглядами. Наступні томи виясняють різноманітні вітки цього плану, відкриваючи на кожному кроці ту неперевершену гармонію, якою похвалитись може тільки правда

     І нехай буде відомо, що жодна інша система теології навіть не претендує (і ніколи не намагалась) узгодити в собі кожне Біблійне твердження, і тільки про ці погляди ми можемо так сказати. Ця гармонія – не тільки з Біблією, але й з божественним характером і освяченим здоровим розумом – мусила вже прикувати увагу уважного читача, наповнюючи його пошаною, надією і довірою. 

     Це справді дивовижно, але це саме те, чого ми повинні сподіватись від правди і від Божого безмежно мудрого та милостивого плану.

 

 

 

 

 

 

 

PKCandles1.jpg (6565 bytes)

Responsibility:
Lift up the light!
Lift up a standard for the people!

     І тоді як Біблія таким чином відкривається з цієї точки зору, виявляючи дивовижні речі (Пс. 119: 18), світло нинішнього дня по-іншому впливає на різні віровчення та людські традиції.

      Навіть їх прихильники визнають їх недосконалими та спотвореними, і тому до деякої міри їх ігнорують. І хоча вони ще мають підтримку, їх рідко висловлюють – із почуття сорому. І цей сором, пов’язаний з людськими віровченнями та традиціями, поширюється на Біблію, яка, як гадають, підтримує ці спотворені поняття як такі, що мають божественне походження.

      Звідси і вільність, з якою різні так звані передові мислителі починають заперечувати різні частини Біблії, що не пасують їх поглядам. Яким же дивовижним є Боже провидіння, яке саме в цей час відкриває перед Його дітьми цей справді славний і гармонійний план – план, який не відкидає жодної частини ні пункту Його Слова, але гармонізує їх всіх.

      Правда, коли на неї приходить час, стає поживою для домашніх по вірі, щоб завдяки їй вони могли зростати (Мт. 24: 45). Кожен, хто стикається з правдою, усвідомлюючи її характер, той стає відповідальним перед нею. 

     Або вона мусить бути прийнята і втілена в життя, або відкинена і зневажена. Ігнорування нею не звільняє від відповідальності. Якщо ми самі приймаємо її, то також і несемо перед нею відповідальність, оскільки вона призначена для всього дому віри.

      Кожний, хто її приймає, стає її боржником, і якщо він є вірним слугою, то мусить поділитися нею з іншими членами Божої сім’ї. 

     Тож хай сяє ваше світло! Якщо воно знову стане темрявою, якою ж великою буде ця темрява. Підніміть світло! Підніміть прапор для народу!

 


ВІРШ


Ось Ткач сидить містичний в небі,

Станок Його стоїть на долі. 

Темні віки бере в основу,

Царів і мудреців за нитки;

Бере вельмож і їх прислугу,

Усі становища і сцени…

У Нього в човнику всі трони

Від армій бігають й несуться.

Переплітаються всі нитки,

Пересуваються народи,

Де Ткач велить – туди їх напрям.

 

Містичний Ткач спокійно човник

Туди й назад переміщає.

Здається, галас скрізь й сум’яття,

Та Ткач цей знає дуже добре,

До чого кожний рух й неспокій,

До чого кожний тиск й сум’яття

У результаті допровадить. 

 

О, славне диво! Що за витвір!

Немудрим важко зрозуміти!

Цю таємницю тільки віра

У всій красі збагнути може.

Вздовж історичних коридорів,

Де ноги мудреців ступають, 

Прекрасніший із всіх можливих

Килим простягнутий містичний.

М’який, гладкий – він усюди.

Немов для ангелів зітканий.

Кожний узор на своїм місці,

Яскраві форми, м’які тіні.

Усе освічене – о диво –

Хрестом, що всередині сяє. 

 

І хоч не всі в це зараз вірять,

Це світло все відображає,

І лінії на килимі цім 

Ідуть від сонця, що на небі.

Так, вірять віруючі щиро,

Що його тче Сам Бог великий,

Виводячи таємне світу

На яв історії і віри.

Скінчиться нитка і основа,

Тоді прийде кінець цій праці

І Золоті Віки почнуться,

Про що пророки провіщали.


PKWeaver1.jpg (14630 bytes)

 

 

 

Sky6F.jpg (7882 bytes)

 

 

To Return to Home Page
click on Chart.

Send E-Mail to